0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

Dobrovolnictví na gymnáziu ve Vimperku

Dobrovolník, který se rozhodne podepsat smlouvu v Dobrovolnickém centru, musí být starší 15ti let a ze své vlastní vůle pomáhá lidem kolem sebe a zapojuje se do veřejně prospěšných, komunitních aktivit. Dobrovolnictví není povinné, člověk nedostane finanční odměnu, ale naplní jeho život smyslem a může pomoci rozvíjet jeho potenciál, učí ho a tím vytváří lepší svět, získává zkušenosti a pracovní návyky, rozšiřuje komunikační i jazykové schopnosti. 

To se dozvěděli žáci Všeobecného a sportovního gymnázia, Vimperk, Pivovarská 69 v rámci projektového dne na této škole v první polovině října 2024. 

Jiří Gabriel Kalima představil Dobrovolnické centrum Prachatice a Regionální dobrovolnické centrum pro Jihočeský kraj, dále pak motivaci k dobrovolnictví, různé způsoby dobrovolnické činnosti a další neziskové organizace, práva a povinnosti, pravidla atp. Žáci se dozvěděli o dobrovolnických programech (zaujal je program 5P), sami sdíleli to, co umí (od sportu přes myslivost po výtvarné práce), dostali informace k tomu, jak se stát dobrovolníkem po formální stránce (podepsání smlouvy v nějaké NNO) a též na co mají nárok – pojištění, supervize, školení.

Mezi každým blokem si žáci zahráli nějakou hru, která měla hlubší charakter a stala se tak „oslím můstkem“ mezi tématy a prezentací. 

Děkujeme za možnost prezentovat dobrovolnická centra právě na gymnáziu, jelikož studenti mohou sami vykonávat tuto činnost, či se dostat do jiných organizací právě pak na vysoké škole.

Za KreBul, o. p. s. a RDC JčK

Mgr. Jiří Gabriel Kalima, DiS. 

 

 

Jiří Gabriel Kalima15.10.2024