0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

Zahrada slouží veřejnosti

Zahrada u vimperské nemocnice opět začala sloužit veřejnosti. Postaral se o to spolek dobrovolníků a otevřela ji sobotní zahradní slavnost.

Jestli může Vimperku zbytek okresu něco závidět, jsou to jeho aktivní občanské spolky. Co vše dokáží zorganizovat, je někdy až neuvěřitelné. Ukázkou toho je jeden z nejmladších místních spolků, který vznikl, aby obnovil zahradu v areálu vimperské nemocnice. Získal přitom pro svůj nápad desítky podporovatelů a v sobotu 9. září odpoledne zahradu po první etapě obnovy otevřel.

Spolek pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky vznikl teprve loni. Síly v něm spojilo šest lidí - Lukáš Janečka, Věra Vávrová, Alena Bernardová, Věra Patilová, Lukáš Patila a Simona Roblová. Dohromady je svedla myšlenka na obnovu vimperské nemocniční zahrady.

„Tato zahrada by měla lidi spojovat, nabídnout všem obyčejný život. Bude přístupná nejenom současným obyvatelům Domovů Vimperk a léčebny dlouhodobě nemocných, ale také ostatním občanům Vimperka a blízkého okolí. Klienty BH Nemocnice Vimperk by měla být využívána pro volnočasové aktivity, kulturní vyžití i setkání s rodinnými příslušníky,“ psali členové spolku v dopise, kterým oslovovali donátory.

 

Jméno pro obnovenou zahradu pak určila historie. Vimperskou nemocnici nechal postavit pražský továrník a císařský rada František Waldek a v roce 1887 ji převedl na město. Nemocnice nesla jméno tehdejší rakousko-uherské korunní princezny Stefanie. Ta mimo jiné milovala zahrady a za války sloužila v lazaretu jako vrchní sestra.

Zahrada v areálu vimperské nemocnice přitom začala postupně upadat po roce 1998, kdy přestala být v nemocnici poskytována akutní nemocniční péče. Pro obnovu zahrady se spolek musel dohodnout i s městem, kterému areál patří a provozovatelem BH Nemocnice Vimperk, který tu má léčebnu dlouhodobě nemocných, domov pro seniory a další služby.

 

Donátoři pak hlavně letos spolku poskytli celkem 516 542 korun a členové spolku, zaměstnanci a klienti nemocnice tu odpracovali 461 hodin. „Na místě je nový altán, byly provedeny povrchové úpravy terénu a výsadby rostlin. Obnova části zahrady se podařila jen díky finanční a materiální podpoře obyvatel města a okolí, dárců z řad rodinných příslušníků obyvatel areálu a místních firem a institucí ve Vimperku,“ uvedl spolek v tiskové zprávě.

Samotná sobotní zahradní slavnost se nesla ve velmi srdečném a pohodovém duchu a byla poděkováním sponzorům i předáním zahrady do užívání veřejnosti. O přestřižení pásky se postarali klienti nemocnice a připraveno tu bylo občerstvení, volná zábava i hry pro děti, soutěž o panenku Štěpánku, charitativní bufet, malování na obličej i chodník nebo střelnice. Nechyběly ani stánky s rukodělnými výrobky a duo MarGuitars tu hrálo pro dobrou náladu.

zdroj: www.prachatickonews.cz, Tomáš František Přibyl

Jiří Gabriel Kalima12.09.2023