0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

Princ Edward, vévoda z Edinburghu a DofE

Jeho královská Výsost princ Edward, vévoda z Edinburghu, nejmladší bratr britského krále Karla III., přijel po pěti letech Českou republiku, a to na pozvání Jiřího Zrůsta, předsedy správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), v úterý 23. května 2023.

Jeho královská výsost princ Edward, vévoda z Edinburghu se stal novým oficiálním patronem DofE, převzal tak štafetu po svém otci princi Philipovi.

Na začátku Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (dále jen DofE) byla vize prince Philipa a zážitkového pedagoga Kurta Hahna zocelit britské chlapce, povzbudit v nich vášeň pro své koníčky a probudit v nich potřebu pomáhat. Netrvalo dlouho a program, který princ s Hahnem založili, se otevřel i pro dívky. O pár let později se jedním z účastníků programu stal také nejmladší syn prince Philipa, princ Edward, který úspěšně dokončil zlatou úroveň.

Vévoda se tak stává patronem tisíce mladých lidí, kteří se rozhodli navzdory životním nejistotám jít přes překážky a čelit tak nejisté budoucnosti. Současná mladá generace byla podle prince Edwarda nejvíce zasažena covidovou pandemií a potýkala se s následky ztráty vzdělávání.

Pod záštitou prince Edwarda pokračuje DofE ve své práci, jejímž cílem je poskytnout co největšímu počtu mladých lidí šanci na získání ocenění, které jim změní život. DofE postupně rozšiřuje svoji působnost v mezinárodním měřítku, a to i do nejchudších oblastí světa. Pod princovým vedením se bude i nadále snažit odstraňovat překážky pro všechny mladé lidi bez rozdílu, včetně těch se speciálními vzdělávacími potřebami či zdravotním postižením.

„Programu DofE se daří nejen v České republice, ale také po celém světě. Program umožňuje osobnostní rozvoj všem mladým lidem.  Posiluje jejich odhodlání, vytrvalost, odpovědnost i wellbeing. Návštěvu vnímáme jako odměnu nejen pro účastníky programu, ale i pro učitele, kteří se DofE věnují ve svém volném čase. Je to také ocenění odhodlání ředitelů, podporovatelů i partnerů, jež společně s námi věří v sílu neformálního vzdělávání a učení,“ řekl výkonný ředitel českého DofE Tomáš Vokáč k plánované návštěvě.

zdroj: adam.cz

 

Jiří Gabriel Kalima25.05.2023