0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

Tři králové - dobrovolníci

Charita Česká republika opět vyšle do ulic obcí a měst skupinky tříkrálových koledníků. V Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a v Třeboni už slavnostní zahájení proběhlo. 

V Českých Budějovicích proběhlo zahájení před katedrálou sv. Mikuláše, kde se tři králové objevili na koních a požehnal jim biskup Mons. Vlastimil Kročil. Na letošní rok bylo zapečetěno necelých 2,5 tisíce pokladniček. 

Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Koledníci Charity jsou vždy vybaveni úředně zapečetěnou pokladničkou s logem Charity a průkazem koledníka.

Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou sbírkou v zemi. Do její organizace se tradičně zapojují desítky tisíc dobrovolníků. Zájemci mohou přispět také prostřednictvím statických pokladniček na úřadech nebo v obchodech, online platbou, bezhotovostní platbou nebo skrze dárcovskou sms. Podrobněji na www.trikralovasbirka.cz.

My Tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám – a napíší nad dveře K+M+B+. Tři králové se slaví každoročně 6. ledna. Jména Caspar, Melichar a Baltazar byla pravděpodobně vymyšlena. Jméno Kašpar je orientálního původu a znamená to „strážce pokladů“, hebrejské jméno Melichar znamená „král světla“ a babylonské jméno Baltazar se překládá jako „bůh, ať ochraňuje krále“. Připomínáme si jím mudrce z Východu, kteří se přišli poklonit narozenému Ježíškovi – novému židovskému králi, který se právě narodil v Betlémě. Také Je spojen se svátkem Zjevení páně, který má svůj původ ve východní liturgické tradici a připomíná sebezjevení Boha v osobě Ježíše Krista všemu lidstvu. Tímto dnem, také končí období Vánoc. Proč se píše K+M+B+ nad dveře? Je to formule požehnání – „Christus mansionem benedicat“, které znamená v českém překladu „Kristus ať obydlí žehná.“ Křížky podle katolické tradice znamenají Nejsvětější Trojici.

 

zdroj: www.jcted.cz, www.dchcb.cz/trikralova-sbirka

 

Jiří Gabriel Kalima05.01.2024