0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

Podoby dobrovolnictví v Jihočeském kraji

Podoby dobrovolnictví v Jihočeském kraji

4.12.2023, České Budějovice – Krajský úřad Jihočeského kraje hostil konferenci o podobách dobrovolnictví v kraji, kterou připravilo Regionální dobrovolnické centrum pro Jihočeský kraj (RDC JčK), tedy platforma organizací pracující s dobrovolníky. 

 

Konferenci zahájila primátorka města České Budějovice Dagmar Škodová Parmová. Ta poděkovala všem za dobrovolnické aktivity, které jsou nepřehlédnutelné a dále uvedla „Každý koordinátor musí být vedoucí, leader, manager…, aby mohl svou práci dělat dobře a vést organizace, dobrovolníky a dělat takovou záslužnou činnost. Poděkování tak patří tedy i vám, koordinátorům a pracovníkům s dobrovolníky.“ 

 

Druhým hostem se stala Pavla Doubková, vedoucí Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Jihočeského kraje. „Jsem potěšena, že se dnešní konference koná právě u nás na úřadě, protože dobrovolnictví se výrazně týká právě sociální oblasti a sociálních služeb. Řada dobrovolníků působí právě v sociálních službách a často jsou nedílnou součástí těchto organizací. Děkuji jim i vám a těším se na další spolupráci v rámci této vaší platformy Regionálního dobrovolnického centra pro Jihočeský kraj.“

 

V rámci konference, která se uskutečnila den před Mezinárodním den dobrovolnictví, zazněla celá řada zajímavých témat. Ta ukázala, jak je dobrovolnictví v kraji rozmanité, kolik dobra se koná v nejrůznějších segmentech naší společnosti.  

 

V rámci připraveného programu pak bylo představeno bylo RDC JčK, jeho činnost a plány do budoucna. Kateřina Petrášová představila individuální návštěvy v domácnostech, realizované při Dobrovolnickém centru ADRA České Budějovice. Bohdana Břízová za Národní asociaci dobrovolnictví prezentovala počiny této organizace, která má celostátní působnost. Studenti a dobrovolníci Tomáš Eliášek a Filip Mach představili Budějovický Majáles a to, jakým způsobem pracují s dobrovolníky, co se jim daří i to, s jakými problémy se potýkají. O náhradních prarodičích – náhradních vnoučatech hovořila Lucie Peštová z organizace Spoj dva světy. Firemní dobrovolnictví a konkrétní aktivity a výzvy, do kterých se zapojují úředníci na Městském úřadě v Prachaticích pak představila Hanka Rabenhauptová, která má tuto aktivitu na starosti. Evropské hlavní město kultury představila Lucie Boušková a představila také možný prostor pro spolupráci mezi dobrovolnickými aktivitami a nejrůznějšími projekty, které jsou připravovány. Ludmila Cimlová prezentovala integrační canisterapeutické tábory pod Výcvikovým canisterapeutickým sdružením Hafík. Mentoringové programy pro děti a mládež, realizované pod organizací Temperi, představila Michaela Klímová. Celou konferencí provázel a moderoval Zdeněk Krejsa, ředitel KreBul, o.p.s. Prachatice.

 

V závěru konference dostal každý prostor k vyjádření se k tomu, co si z proběhlé konference odnáší. A tak přítomní například uvedli, že si rozšířili obzor, nasáli zkušenosti, inspirovali se, viděli, jak se propojuje mnoho odvětví (kultura, sport, sociál, zdravotnictví), dostali příležitost se potkat, ujasnili si cílovou skupinu, se kterou pracují, našli inspiraci ze široké nabídky a palety aktivit a celkově smysluplně strávili svůj čas či navrhli, že je třeba dobrovolnictví navést i k environmentální výchově. Zazněla také témata, která většinu organizací, pracujících s dobrovolníky trápí – např. financování dobrovolnických aktivit, zvyšující se administrativa, demotivace k zapojení se do dobrovolnictví apod.

 

Konference se konala za finanční podpory Ministerstva vnitra ČR a Jihočeského kraje v rámci Dnů dobrovolnictví 2023. Záštitu nad aktivitami převzala náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Lucie Kozlová.

 

Regionální dobrovolnické centrum pro Jihočeský kraj, které zřizuje KreBul, o.p.s. Prachatice, je platforma sdružující dobrovolnické organizace a organizace pracující s dobrovolníky napříč Jihočeským krajem. Cílem je společná podpora, zviditelnění dobrovolnictví a motivace dalších osob k tomu, aby se stali dobrovolníky. Zapojte se i vy! Stát se dobrovolníkem je snadné. Sledujte www.rdcjk.cz.

 

Za RDC JčK

Mgr. Jiří Gabriel Kalima, DiS.

Jiří Gabriel Kalima07.12.2023