0
%
Přihlášení
E-mail Heslo

ADRA pomáhá na Moravě

Jak to vypadá v obcích zasažených tornádem, na čem tým ADRA aktuálně pracuje a co je ještě potřeba? A jak je to s dobrovolníky, mají jezdit nebo ne? O tom všem v rozhovoru s naším vedoucím koordinátorem pomoci Josefem Koláčkem.
Jožko, na místo jsi dorazil jen pár hodin po katastrofě. Jak to tam nyní vypadá a jak ADRA tým pomáhá?

Bezprostředně po katastrofě se mluvilo jen o zdevastované vesnici Hrušky, podle toho, co jsem na místě viděl, ale můžu říct, že Moravská Nová Ves je zasažená srovnatelně, ne-li více. Hodně špatně na tom je i obec Mikulčice, kde z počtu přibližně 600 domů bude polovina domů k demolici. Až svítání totiž odkrylo skutečné dopady ničivého tornáda. Ulice jsou naprostým dílem zkázy, některé ulice nebo části obce bude potřeba znovu postavit. Pomoc koordinujeme se záchrannými složkami i ostatními neziskovými organizacemi v terénu. Od neděle budeme primárně působit právě v Moravské Nové Vsi. Máme už domluvené týmy, od pondělí pak začne detailní monitoring potřeb místních lidí, domlouváme psychosociální pomoc, připraveny jsou i naše zkušené KIP týmy (komunitní intervenční psychosociální týmy).
 
Jak je to s materiální pomocí, na kterou se nás lidé často ptají?

Vážíme si obrovské vlny solidarity, kterou katastrofa vyvolala. V tuto chvíli je ale na místě potřeba zejména stavební materiál, chybí latě na opravu střech, plachty na přikrytí, prodlužovací kabely a podobně. O jejich dodání ale jednáme primárně s firmami, které mohou dodat tento materiál rychle a ve větším objemu, často se nám i samy nabízí. Již během dneška by mělo dorazit 5 tun latí či silný elektroagregát, který zajistí elektřinu, jejíž dodávky v oblasti vypadly a obnovení potrvá možná i několik týdnů.
Sbírky nářadí, dezinfekčních a úklidových prostředků, oblečení a podobně tedy ADRA neplánuje?

Neplánuje. Možná tím někoho zklameme a znovu opakuji, že si velice vážíme vůle pomáhat, i tato pomoc ale musí být především efektivní a nesmí v důsledku nadělat víc škody než užitku. Představte si, jak to vypadá v praxi. Například v průběhu povodní se sbírá materiální pomoc do rozsáhlého území několika okresů, nebo krajů . V této chvíli se ale organizují sbírky materiální pomoci pro několik málo obcí a poptávka i potřeby byly velmi rychle naplněny. Potvrdil to i hejtman Jihomoravského kraje na včerejší tiskové konferenci. Nadbytečný materiál se pak hromadí v zasažených obcích, kde je skladová kapacita poměrně omezená. Věci jako oblečení či spotřebiče nemají místní lidé v tuto chvíli kam dát. Proto je efektivnější podpořit místní lidi finančně, koneckonců i oni sami nejlépe vědí, na co peníze potřebují použít.
Když jsi zmínil finanční podporu, kolik už se podařilo vybrat ve veřejné sbírce ADRA SOS tornádo v ČR?

Budu se opakovat, ale solidarita lidí je neskutečná. Sbírku jsme otevřeli hned ve čtvrtek večer a k dnešnímu ránu již bylo na kontě téměř 20 milionů od individuálních dárců a dárkyň a dalších 10 od firem. V tuto chvíli to bude zase o něco víc, sám to ani nestačím sledovat a jsem z toho nesmírně dojatý. Velice děkujeme všem lidem, kteří přispěli.


Kdy a jak se bude tato pomoc rozdělovat mezi lidi?

Postup při mimořádných událostech je většinou podobný. Všechny zasažené domácnosti by měly co nejrychleji dostat první finanční částku na pokrytí základních výdajů a potřeb. Na její výši se chceme dohodnout s ostatními organizacemi a nadacemi. Schůzka proběhne v pondělí, zatím tedy nedokážu říct přesnou částku. Tato první finanční pomoc by měla být rozdělena v horizontu 14 dní. Následně se budou rozdělovat další částky podle míry zasažení. Prosíme o trpělivost, budeme dělat vše pro to, aby se pomoc dostala k lidem co nejdříve. Ze sbírky dále podpoříme urgentní materiální podporu, případně dlouhodobou psychosociální pomoc a podporu zasaženým.
Na sociálních sítích kolují poněkud rozporuplné informace ohledně zapojení dobrovolníků. Jak to tedy je? Mají lidé sami jezdit do oblasti a pomáhat na místě?

Situace se rychle mění. Můžeme potvrdit zprávy, že oblast v sobotu kolabovala pod náporem neorganizovaných dobrovolníků. Zaznamenali jsme i případy, kdy obcí prochází skupiny dobrovolníků, pro které není uplatnění.. Na místě pomáhají naši zaměstnanci i zaměstnanci dalších organizací, dobrovolníci, příbuzní zasažených rodin, nebo kolegové z firem. Na první těžké práce je tedy lidí i techniky dostatek, potřeba jsou teď spíše řemeslníci, zvláště v souvislosti s nepříznivou předpovědí počasí, která v zasažených vzbuzuje obavy. Od středy hrozí v zasaženém území další bouřky a přívalové srážky.. Jihomoravský kraj i obce proto vybízí, aby se řemeslníci, především klempíři a tesaři, hlásili přímo jim, přesněji koordinačním týmům.

Za organizaci ADRA prosíme nejen naše stálé dobrovolníky a dobrovolnice, vydržte pár dní. Vaše pomoc bude nesmírně potřeba, především v následujících dnech a týdnech, až opadne první vlna solidarity a zájmu. Navazující pomoc je stejně důležitá jako ta okamžitá a mnohem hůře se pro ni shánějí lidé. Úklid potrvá dlouho, zejména třeba v domácnostech seniorů a seniorek, kteří nemají tolik příbuzných čí známých ochotných přijet pomoci nebo si i „jen“ popovídat a podpořit psychicky.

My nyní svoláváme naše dobrovolníky, které máme zde na Břeclavsku. V příštím týdnu pak spustíme registrační formuláře, kde bude možné se hlásit ke konkrétním datům. Sledujte prosím naše webové stránky a sociální sítě pro více informací. A ještě jednou díky všem, že pomáháte s námi.

zdroj: https://adra.cz/aktualita/s-dobrovolnickou-pomoci-prosim-pockejte-rozhovor-s%e2%80%afkoordinatorem-pomoci-josefem-kolackem/

Jiří Gabriel Kalima28.06.2021